Ortodontik problemler dişsel (çapraşıklık, yatık dişler, aralık dişler, dönük dişler vs) ve iskeletsel (üst çenenin veya alt çenenin önde olması, ön açık kapanış gibi) olarak ikiye ayrılır.
Kişilerde sadece dişsel veya iskeletsel problemler tek başına görülebildiği gibi ikisi birlikte de görülebilir. Dişsel problemlerin tedavisinde (iskeletsel problem olmadan) yaş sınırlaması yoktur. Yani birey 65 yaşında olsa dahi ağızda sağlıklı kemik ve yeterli miktarda diş varsa ortodontik tedavi yapılabilir.
İskeletsel problemlerin tedavisinde ise yaş önemli bir kriterdir. Örnek vermek gerekirse; büyüme gelişme çağında (11-15 yaş) ve alt çenesi geride olan bir çocuğun alt çenesi ortodontik aygıtlarla ileri alınabilir. Bu tedavi, çocuğun iskeletsel büyüme potansiyeli kullanılarak yapılır. Erkeklerde büyüme gelişim 17, kızlarda ise bu 16 yaş civarında sona erer. İskeletsel problemlerin tedavisi için en uygun dönem iskelet sisteminin hızla geliştiği 10-15 yaşlar arasıdır. Bu dönemde iskeletsel tedaviler ortodontistler tarafından kolayca tedavi edilebilir.
Büyüme gelişimin sona erdiği yaşlarda ise bu tedavi ancak plastik cerrahlar ve ortodontistlerin yürüteceği kombine bir tedavi ile yapılabilir. Bu tedavi tabii ki çok daha uzun ve zahmetli bir tedavidir.
Özetlemek gerekirse; ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Yaş, tedavi planını değiştiren bir faktördür. Her yaşta düzgün dişlere sahip olabilirsiniz.